Home Phone
radioactive

Small Modular Reactors (SMRs)

Μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες (SMR)
Μήπως η λύση για την μείωση εκπομπών άνθρακα;
H’
Άλλη μια ακόμη πηγή παραγωγής πυρηνικών αποβλήτων;


SMR (Μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες) είναι προηγμένοι πυρηνικοί αντιδραστήρες με παραγωγή έως 300MW ανά μονάδα, σε σχέση με τους κανονικούς αντιδραστήρες   παράγει το 1/3 της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αυτών. Τα SMR μπορούν να παράγουν μεγάλη ποσότητα ενέργειας με χαμηλές εκπομπές ρύπων.

Small –   μικρό γιατί είναι κλάσμα του μεγέθους ενός συμβατικού πυρηνικού αντιδραστήρα

Modular – αρθρωτό γιατί καθιστά δυνατή την μεταφορά και την συναρμολόγησή των εξαρτημάτων τους σε μία συγκεκριμένη τοποθεσία για εγκατάσταση.

 Reactor – αντιδραστήρας, αξιοποιεί την πυρηνική σχάση για την παραγωγή θερμότητας κ΄ εν συνεχεία στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.



smr

Πλεονεκτήματα των SMR.

Τα οφέλη των SMR είναι το μέγεθός τους, μικρά και αρθρωτά, μπορούν να τοποθετηθούν σε γεωγραφικές τοποθεσίες που δεν είναι κατάλληλες για μεγαλύτερους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Οι SMR μονάδες είναι προκατασκευασμένες και μπορούν να αποσταλούν και να εγκατασταθούν στο συγκεκριμένο εργοτάξιο και λέω εργοτάξιο γιατί μπορεί να τροφοδοτήσει με ενέργεια ιδιωτικά εργοστάσια παραγωγής είτε ηλεκτρική  ενέργεια είτε παραγωγή διάφορων υλικών είτε σε αγροτικές υποδομές σε δυσπρόσιτες περιοχές με την ανάλογη κρατική άδεια βέβαια, χωρίς μεγάλη χρονική καθυστέρηση κατασκευής.

Ένας SMR δεν πρέπει να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 10 τοις εκατό της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος του δικτύου. Σε περιοχές που δεν διαθέτουν επαρκείς γραμμές μεταφοράς και χωρητικότητα δικτύου, τα SMR μπορούν να εγκατασταθούν σε υπάρχον δίκτυο ή απομακρυσμένα εκτός δικτύου, ως συνάρτηση της μικρότερης ηλεκτρικής παραγωγής του, παρέχοντας ισχύ χαμηλών εκπομπών άνθρακα για τη βιομηχανία και τον πληθυσμό.

Επιπλέον, οι SMR θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως εφεδρικό τροφοδοτικό σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ή να αντικαταστήσουν γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας που συχνά τροφοδοτούνται με ντίζελ, για παράδειγμα, σε αγροτικές κοινότητες ή απομακρυσμένες επιχειρήσεις.

Σε σύγκριση με τους υπάρχοντες αντιδραστήρες, ο σχεδιασμός των  SMR είναι γενικά απλούστερος και η ιδέα ασφάλειας για  τους SMR συχνά βασίζεται περισσότερο σε παθητικά συστήματα και εγγενή χαρακτηριστικά ασφάλειας του αντιδραστήρα, όπως χαμηλή ισχύ και πίεση λειτουργίας. Αυτό σημαίνει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις δεν απαιτείται ανθρώπινη παρέμβαση για να κλείσουν τα συστήματα, επειδή τα παθητικά συστήματα βασίζονται σε φυσικά φαινόμενα, όπως η φυσική κυκλοφορία, η μεταφορά, η βαρύτητα και η αυτοσυμπίεση. Αυτά τα αυξημένα περιθώρια ασφαλείας, σε ορισμένες περιπτώσεις, εξαλείφουν ή μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα μη ασφαλών εκλύσεων ραδιενέργειας στο περιβάλλον  σε περίπτωση ατυχήματος.

Τα SMR έχουν μειωμένες απαιτήσεις καυσίμου. Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής που βασίζονται σε SMR ενδέχεται να απαιτούν λιγότερο συχνό ανεφοδιασμό, κάθε 3 έως 7 χρόνια, σε σύγκριση με μεταξύ 1 και 2 ετών για τις συμβατικές εγκαταστάσεις. Ορισμένα SMR έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν έως και 30 χρόνια χωρίς ανεφοδιασμό.

Ποια είναι η κατάσταση των SMR;

Δημόσια και  ιδιωτικά ιδρύματα συμμετέχουν ενεργά στις προσπάθειες για την υλοποίηση της τεχνολογίας SMR. Ο ρωσικός Akademik Lomonosov, ο πρώτος πλωτός πυρηνικός σταθμός στον κόσμο που ξεκίνησε την εμπορική λειτουργία  τον Μάιο του 2020, παράγει ενέργεια από δύο SMR 35 MW. Άλλα SMR βρίσκονται υπό κατασκευή και στο στάδιο αδειοδότησης στην Αργεντινή, τον Καναδά, την Κίνα, τη Ρωσία, τη Νότια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Ανά τον κόσμο αναπτύσσονται περισσότερο από 80 εμπορικά projects SMR με στόχο την ηλεκτρική ενέργεια, θέρμανση, αφαλάτωση νερού και για διάφορες βιομηχανικές εφαρμογές.

SMR και βιώσιμη ανάπτυξη.

Τα SMR και οι πυρηνικοί σταθμοί προσφέρουν μοναδικά χαρακτηριστικά όσον αφορά την απόδοση, την οικονομία και την ευελιξία. Ενώ οι πυρηνικοί αντιδραστήρες παρέχουν αποσπώμενες πηγές ενέργειας – μπορούν να προσαρμόσουν την παραγωγή ανάλογα με τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Ορισμένες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή, είναι μεταβλητές πηγές ενέργειας που εξαρτώνται από τον καιρό και την ώρα της ημέρας. Τα SMR θα μπορούσαν να συνδυαστούν και να αυξήσουν την απόδοση των ανανεώσιμων πηγών σε ένα υβριδικό ενεργειακό σύστημα.

Με αυτά τα χαρακτηριστικά τα SMR καθιστούν ένα κύριο λόγο στην μετάβαση της καθαρής ενέργειας  και στόχο βιώσιμης ανάπτυξης.

ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΤΗΣ ΙΑΕΑ.

Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (International Atomic Energy Agency)

Ο ΔΥΑΕ έχει δημιουργήσει την πλατφόρμα για τα SMR και τις εφαρμογές τους , μια υπηρεσία ενιαίας εξυπηρέτησης για τις χώρες για τον συντονισμό και  την υποστήριξη που σχετίζεται με όλες τις πτυχές της ανάπτυξης, εγκατάστασης, επίβλεψης SMR και τις ηλεκτρικές και μη ηλεκτρικές εφαρμογές τους, όπως η χρήση στην τηλεθέρμανση και την αφαλάτωση.

Αξιολόγηση και συντονισμός στην κατασκευή και  στα υφιστάμενα επίπεδα ασφαλείας  νέων τεχνολογιών όπως είναι οι SMR.

SMR πυρηνικοί αντιδραστήρες.

μεγάλα ερωτήματα για τη διάθεση των απορριμμάτων.

nucwaste

Πέρα από τα πολλά καλά που είδαμε να διαθέτουν οι αρθρωτοί πυρηνικοί σταθμοί για καθαρή ενέργεια χωρίς εκπομπές άνθρακα, εγείρουν επίσης ερωτήματα σχετικά με τα πυρηνικά απορρίμματα.

Οι υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας χωρίς άνθρακα έχουν οραματιστεί μαζικής παραγωγής μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες (SMR) που παράγουν λιγότερο από 300 MW και μπορούν να μεταφερθούν από τόπο σε τόπο με μεταφορικό μέσο  ως φθηνότερη και ασφαλέστερη επιλογή από τους  παραδοσιακούς αντιδραστήρες.

Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα τρέχοντα σχέδια SMR μπορεί να δημιουργήσουν περισσότερα και κάπως διαφορετικά προβλήματα διάθεσης απορριμμάτων από τους μεγάλους πυρηνικούς αντιδραστήρες..

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences ( PNAS ) τον Μάιο από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και στο Πανεπιστήμιο της British Columbia, αξιολόγησε τρία σχέδια SMR και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ζητήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση και τη διάθεση των πυρηνικών αποβλήτων που δημιουργούν οι SMR  ξεπέρασε αυτόν ενός αντιδραστήρα 1.100MW.

«Αυτά τα ευρήματα έρχονται σε έντονη αντίθεση με το κόστος και τα οφέλη για τη μείωση των αποβλήτων που ισχυρίζονται οι υποστηρικτές για τις προηγμένες πυρηνικές τεχνολογίες», δήλωσε στο Reuters η επικεφαλής της μελέτης Lindsay Krall, στο Κέντρο Διεθνούς Ασφάλειας και Συνεργασίας του Πανεπιστημίου Stanford.



Επί του παρόντος ο πρώτος εμπορικός SMR 125MW σταθμός εγκαθιστάτε στην επαρχία Χαϊνάν της νότιας Κίνας με ονομασία Linglong One  και δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις  οι συγγραφείς της μελέτης είχαν δυσκολίες στην ανάλυσή τους.

Υπάρχουν όμως και άλλες μελέτες για τα πυρηνικά απόβλητα από τους SMR παρακάτω σας παραθέτω μερικά link για περισσότερες πληροφορίες.

https://www.pnas.org/doi/full/10.1073/pnas.2111833119

https://news.stanford.edu/stories/2022/05/small-modular-reactors-produce-high-levels-nuclear-waste

Η σύλληψη του Διευθύνοντος Συμβούλου του Telegram Pavel Durov, εγκληματική έρευνα ή μια ακόμη φίμωση του ελεύθερου λόγου! TELEGRAMCONFIpng

Η σύλληψη του Διευθύνοντος Συμβούλου του Telegram Pavel Durov, εγκληματική έρευνα ή μια ακόμη φίμωση του ελεύθερου λόγου!

Οι γαλλικές αρχές συνέλαβαν τον Παβέλ Ντουρόφ (με ένταλμα σύλληψης) για να τον ανακρίνουν στο πλαίσιο μιας έρευνας για ένα…

Small Modular Reactors (SMRs) radioactive

Small Modular Reactors (SMRs)

Μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες (SMR)Μήπως η λύση για την μείωση εκπομπών άνθρακα;H’Άλλη μια ακόμη πηγή παραγωγής πυρηνικών αποβλήτων; SMR (Μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες)…

Αποκάλυψη της New Zscaler για πληρωμή λύτρων υψους 75 εκατομμυρίων δολαρίων για Ransomware. system hacked

Αποκάλυψη της New Zscaler για πληρωμή λύτρων υψους 75 εκατομμυρίων δολαρίων για Ransomware.

Μία από τις μεγαλύτερες πληρωμές ransomware αναφέρθηκε από την εταιρεία ασφάλειας cloud Zscaler .Η πληρωμή των 75 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ…

5 λόγοι για τους οποίους το Linux θα ξεπεράσει τα Windows και το MacOS στην επιφάνεια εργασίας. oses

5 λόγοι για τους οποίους το Linux θα ξεπεράσει τα Windows και το MacOS στην επιφάνεια εργασίας.

Σύμφωνα με άρθρο του zdnet.com σε μελέτη η οποία έχει γίνει, αν και η χρήση του εν λόγω λειτουργικού έχει…

en_USEnglish